vinske oznakeŠto zapravo predstavljaju oznake „vrhunsko", "kvalitetno" ili "stolno“ vino?

Oznaka vrhunskog ili kvalitetnog vina dobiva se temeljem zakonom propisanih odrednica. Na primjer - ukoliko grožđe potječe s određenog i ograničenoga vinorodnog područja, od određenih sorti ili skupine sorti vinove loze, nije premašen dopušteni prinos po hektaru, ima karakterističan kemijski sastav i organoleptička svojstva, proizvođač je evidentiran u Upisniku... (Zakon o vinu)

U nekim zemljama te su oznake primjerenije (manje zbunjujuće). Primjerice u Italiji, gdje - Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG), Denominazione di Origine Controllata (DOC), Indicazione Geografica Tipica (IGT) - odgovaraju našim oznakama (vrhunsko, kvalitetno i stolno) ali se govori o nekim kontrolabilnim vrijednostima i ne upotrebljavaju se pridjevi koji realno sugeriraju kakvoću kao kod nas.

Označavaju li dakle te oznake kakvoću vina?

Spomenute oznake nisu (nužno) garancija kakvoće vina. Naime, dobivaju se ispunjenjem administrativnih odnosno zakonskih uvjeta (određenost vinorodnog područja, dozvoljeni prinos, karakterističan sastav i organoleptička svojatva itd.). Drugim riječima, čak i izvrsno vino može biti proglašeno „stolnim“ ukoliko nije ispunilo zadane administrativne uvjete.

Dobar su primjer ponajbolja talijanska vina tzv. "supertoskanci" (Tignanello, Ornellaia, Sasiccaia...) koji, vjerovali ili ne, imaju apelaciju stolnih vina! Razlog je upravo u tomu što su u njima izmiješana grožđa iz raznih vinograda, odnosno sorte čija sadnja nije predviđena u određenom vinorodnom području. To ih ne sprečava da budu među najskupljim vinima na tržištu