U ovoj kategoriji nam je namjera pobliže predstaviti vinare i vinarije čija vina imamo u ponudi. Prva u nizu je portugalska vinarija Van Zellers & Co.

vzVan Zellers kroz povijest

Vinarija Van Zellers & Co službeno je utemeljena 1780. godine te je neprekidno radila sve do tridesetih godina prošlog stoljeća. Sredinom 19. stoljeća prodana je drugim vinarima, da bi se 1932. našla u rukama Luísa de Vasconcellos Porto, vlasnika Quinta do Noval. Promjenama vlasnika kroz povijest, različiti brandovi su postajali dio ponude vinarije, uključujući i Van Zellers i Quinta de Noval koji na nekim tržištima i nastupaju zajedno.

Sredinom osamdesetih Quinta do Noval odlučuje oživjeti kompaniju kao samostalni entitet, s vlastitim zalihama quinta i porta, što je i učinjeno 1987.  partnerstvom sa Quinta de Roriz.

AXA preuzima Quinta do Noval (1993.) pa Van Zellers & Co. ostaje pod njihovom upravom sve dok ju João and Pedro (vlasnici Quinta de Roriza) nisu vratili u vlasništvo obitelji. AXA je zaustavila proizvodnju svih Van Zellers brendova, a to se nastavilo i s novim vlasnicima koji su, razumljivo, svu pažnju posvetili njihovom brendu - Quinta de Roriz. Takva je situacija trajala sve do 2009. U cijelom tom razdoblju nije postojala komercijalna aktivnost ili zaliha Van Zellers & Co.

Božićni pozivvz2

Prema navodima današnjeg vlasnika, sve se promijenilo telefonskim pozivom na Božić 2006., kad mu je rođak João (tadašnji vlasnik kompanije) ponudio kompaniju i sve njene brendove kao božićni poklon. Velikodušna gesta, ali i velika odgovornost kako bi se zadržala visoka reputacija i obiteljsko ime u vinskom biznisu. Iako bez ikakvih zaliha, otvorile su se mnoge prilike za budućnost.

Nova Douro vina

Nakon oživljavanja Van Zellers & Co nastaje i brand Douro White. Cijeli VZ brend sa sobom nosi priču i bogatu povijest te se kompletira vrhunskim vinima proizvedenim od grožđa iz vlastitih vinograda Quinta Vale D. Maria: Douro Red and Ports, CV - Curriculum Vitae Douro Red i Casa de Casal de Loivos Douro Red. Od tada se kontinuirano radi na novim vinima, te sigurnim korakom ide naprijed održavajući svoju bogatu vinarsku tradiciju, ali prateći suvremene trendove, stvarajući nova vina proizvedena iz plodova vlastitih vinograda te grožđa iz posjeda u regiji.

2007. na tržište je lansirano Douro Red proizveden iz grožđa loza starih između 7 i 25 godina. Prve butelje na tržištu bile su Vintage iz 2004. Već 2008. paleta je obogaćena sa još dva vrhunska vina, Van Zellers 2007 Douro Rosé i Van Zellers 2007 Douro White. Od 2012. u ponudi su i vrhunska vina Douro Red.

vz3Povratak portu

Tako je paleta Douro upotpunjena, a sljedeći cilj je bio Vratiti Van Zellers Portu. Na tome se počelo raditi 2010. Kako su portugalski zakoni po pitanju proizvodnje Porta vrlo jasni, te se proizvodnjom iz vlastitih vinograda mora stvoriti stanovita propisana zaliha, da bi se moglo proizvoditi i iz otkupljenog grožđa, VZ ulazi u prirodnu suradnju sa vinarijom Barão de Vilar,  u vlasništvu rođaka. Obitelj ponovo surađuje, te razvija različite stilove porta, prvo koristeći vlastito grožđe, a kada su norme zadovoljene i od grožđa otkupljenog iz pažljivo biranih starih vinograda. Iz njihovih podruma tada izlaze vina od Ruby do Porta Colheita. 

Van Zellers vina u webshopu

Dobra vina u svojoj ponudi imaju bogat izbor Van Zellers & Co vina, a sva ih možete pronaći na ovom linku